Recunoștința – Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

Recunoștința – Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

Recunoștința

Astăzi am ales să scriu câteva rânduri despre recunoștință și semnificația acesteia și voi începe mini-sesiunea de lectură cu citatul lui Melody Beattie unde “Recunoștința dă sens trecutului, aduce pace zilei de azi și creează viziunea pentru mâine”.

Ce înseamnă pentru tine Recunoștința?

Când vorbim despre recunoștință, studiile din domeniul psihologiei ne vorbesc despre asocierea acesteia cu un sentiment de bucurie, de emoții pozitive, de o stare de bine care ne  ajută în construirea  relațiilor sănătoase, o creștere a imunității și un somn odihnitor. Prin practicarea recunoștinței se constată o mai bună reușită în atingerea obiectivelor personale și profesionale, stimă de sine crescută, respectiv beneficii precum reducerea anxietății și a depresiei.

Cum putem să  practicăm Recunoștința?

˚ oferă complimente sincere,

˚ lasă mesaje scrise către cei dragi lângă pachetul pentru școală, pe noptieră, în penar, în buzunar, sau oriunde vei simți că începe bucuria actului tău și pentru tine,

˚ “construiește” o cutie a recunoștinței unde fiecare membru al familiei va pune un post-it (bilețel) colorat ce conține un mesaj pentru care ești recunoscător în fiecare zi,

˚ arată recunoștință către cine îți oferă ajutorul în efectuarea unei sarcini,

˚ arată-ți Ție recunoștință pentru omul care ești astăzi, aici și acum,

˚ fii recunoscător pentru casa în care locuiești, pentru că ai posibilitatea să înveți/lucrezi, pentru prieteni, pentru că ești sănătos, pentru familia ta.

Recunoștința devine un model de urmat pentru persoanele din viața nostră, creează valori, dezvoltă empatie. Prin practicarea acesteia, în mod constant, ea devine un activator moral și atrage atenția asupra ajutorului primit și încurajează reciprocitatea.

TU pentru ce ești astăzi Recunoscător?

Carmen Mariana Ardeleanu

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.

Sari la conținut