Pubertatea – Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

Pubertatea – Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

Pubertate. Vârsta când porii ar vrea să fie guri şi ochi în acelaşi timp.” – Lucian Blaga

Pubertatea este o etapă de cunoaștere în care au loc importante modificări corporale, schimbări emoționale, de temperament și conturarea personalității. Studiile arată faptul că perioada cea mai dificilă de gestionat, atât pentru părinte, cât și pentru adolescent, apare în jurul vârstei de 14 ani.

Tânărul adolescent devine rebel, începe să își impună punctul de vedere, să refuze sarcinile, devine irascibil, se îndepărtează ușor de membrii familiei, este mai prezent conflictul în relația cu persoanele adulte și apare influența anturajului, despre care am mai vorbit. De multe ori nici măcar adolescentul nu se înțelege pe sine în schimbările bruște de comportament ce sunt determinate, pe lângă contextul social, și de modificările hormonale.

Este definitoriu pentru relația părinte-copil modul în care au loc raportarea, înțelegerea, validarea, felul în care tânărul este ascultat, lăsat să își exprime propriile păreri, fără a-i fi judecate sau îngrădite propriile opinii.

Fetele, spre deosebire de băieți, vor trece mai devreme prin această etapă a pubertății.

Un aspect ce nu trebuie neglijat de părinte este comunicarea timpurie cu tânărul adolescent despre semnele și impactul pubertății asupra vieții și dezvoltării lui. Chiar dacă accesul la informație este acum prezent mai mult ca oricând, cu cât TU ca părinte ești mai bine informat și transmiți cu sinceritate, ești dispus  și ai deschiderea spre a expune toate aspectele importante în această nouă evoluție, cu atât copilul va fi mai receptiv și va avea mai multă încredere în tine și deschidere spre dialog. Cu cât sunt identificate și înțelese mai ușor primele semnele ale pubertății, cu atât mai facil va fi de gestionat această perioadă.

Este o provocare chiar și pentru părinte, de aceea fii calm, răbdător, dă dovadă de compasiune și acceptă schimbările ce au loc în viața voastră.

În cazul în care se confruntă cu dificultăți majore în gestionarea emoțiilor și apar primele semne de anxietate, depresie, retragere socială, este recomandat consultul de specialitate.

Pubertatea este Evoluție!

Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.

Sari la conținut