Octavian Iuga

Balerin

Octavian Iuga a absolvit Cursul de atestare in Artele Spectacolului – specializarea Instructor Dans și face parte din Ansamblul de balet al TMA încă de la înființarea instituției.

Octav și-a facut debutul în lumea dansului în cadrul unui ansamblu de dans folcloric alături de care a participat la numeroase festivaluri si concursuri de profil.

În urma cu 12 ani, a pășit pentru prima dată pe scena unui teatru pentru copii și a fost captivat de emoția și energia pură pe care micii spectator o transmit. De-a lungul timpului, lumea teatrului l-a disciplinat, i-a oferit mândria de a câștiga concursuri internaționale și emoția de a duce frumusețea tradițiilor si obiceiurilor românesti și pe alte meleaguri. A acumulat experiență creând spectacole dedicate celor tineri și reacția lor mereu surprinzatoare și setea pentru artă si cultură l-au facut sa înțeleagă importanța de a transmite generațiilor urmatoare iubirea pentru teatru.

A fost solist dansator al Operei Comice pentru Copii și al Teatrului „Stela Popescu” și a performat în  spectacole de succes precum : „Însir-te Margarite”,  „Farmacistul”, „Fetita cu chibrituri”, „Scufița Roșie”, „Sheherezada”, „Fata moșului  și fata babei”, „Coana Chirita”, „Directorul de Teatru”, „Micul Prinț”, „Sunetul Muzicii”, „Peter Pan”,” Jack si Vrejul de Fasole”, „Mirandolina”, „Hansel și Gretel”, „ Flautul fermecat”, „Mirajul Competitiei”, „Frumoasa din padurea adormita”, „Papușile Maestrului Coppelius”, „Lampio”.  În spectacolele de balet, a dat viață unor personaje celebre, precum veșnicul amorezat filfizon Camacho din „Don Quijote”, simpaticul șoricel Octavio din „Cenusareasa”, piticul rușinos din „Alba ca Zapada” sau Spânul din „Harap Alb”.

La TMA, pe Octav l-ați aplaudat în rolul Vagabondului din baletul “La Piață”, adaptare după Mihail Jora , al Soldatului din spectacolul “Figaro Style”, adaptare pentru copii după opera „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini, al Sfeșnicului din baletul„Frumoasa și Bestia”, adaptare după Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, dar și în musicalurile „Păcală și Tândală”, adaptare după celebrele snoave românești și “Înșir’te Mărgărite”,  adaptare după Victor Eftimiu ori “Povestea Florii-Soarelui”,  spectacol bazat pe muzică folclorică românească autentică.

Împreună cu Ansamblul de Balet al TMA, a obținut numeroase distincții în urma participării la importante concursuri și festivaluri internaționale. Printre ele  Locul I – GOLDEN DIPLOMA la Competiția internațională GOLDEN DANCE online,  SPECIAL AWARD acordat de EURO-FOLK ACADEMY, coordonatorul festivalurilor internaționale organizate sub auspiciile EUROPEAN ASSOCIATION OF FOLKLORE FESTIVALS, partener UNESCO, LAUREATE I – GOLD DIPLOMA la WORLD CUP OF FOLKLORE 2020 online, Trofeul acordat de Ryan Foundation la XVIth RYAN INTERNATIONAL CHILDREN’S FESTIVAL – New Delhi, India.

Trivia: Octav este pasionat de sporturile de iarnă și de cele de apă, în mod special de canotaj, pe care l-a și practicat o perioadă la nivel profesionist. Acasă îi place sa își petreacă timpul în bucatarie, încercând diferite rețete italie și indiene.

Socials
Sari la conținut