Octavian Ene

Tenor

Tenorul Octavian ENE este, în prezent, masterand al Universității Naționale de Muzică din București, având ca mentor pe tenorul Alexandru Badea. De asemenea, a beneficiat de îndrumările sopranelor Liliana Dumitrache și Madelyn Renee și ale tenorului Ionel Voineag.

În repertoriul său se află numeroase roluri de mare dificultate în opere contemporane românești, precum “O noapte furtunoasă”, “Hamlet”, “Amorul Doctor”, dar și în opere clasice, precum “Rigoletto”.

Pe lângă repertoriul de teatru liric, interpretul abordează și alte genuri ale muzicii clasice, precum cea religioasă, fiind solist în misse mozartiene, cantate de J.S.Bach și alte lucrări cu caracter religios, precum“Stabat Mater”, de Rossini. Repertoriul baroc din lucrări de Bach și Vivaldi ocupă un loc important în experiența interpretativă a tenorului.

Octavian a concertat pe mai multe scene, cum ar fi Casa Costa-Foru, Institutul Italian de Cultură, Catedrala Sfântul Iosif, Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, în cadrul unor evenimente diverse organizate de Primăria București și Primăria Buftea, în turnee în Elveția, Bulgaria, Germania, India împreună cu artiștii Teatrului Muzical Ambasadorii.

Două roluri sunt reprezentative pentru istoricul său scenic: Tybalt din musicalul “Romeo și Julietta” de Gerard Presgurvic și Tândală din musicalul “Păcală și Tândală” de Roman Vlad, pe cel din urmă interpretându-l pe scena TEATRULUI MUZICAL AMBASADORII. Pe talentatul nostru tenor cu vădite calități de actor, l-ați remarcat, cu siguranță și în rolul Prințului Țară – Bună din musicalul „Înșir’te Mărgărite”, adaptare după Victor Eftimiu, al lui Arlecchino din baletul „La Piață”, adaptare după Mihail Jora ori în „Povestea Florii-Soarelui”, spectacol bazat pe muzică folclorică românească autentică.

Dintre distincțiile cu care a fost răsplătit în calitate de artist TMA, menționăm: Premiul “Symbol, Tradition and Inspiration” obținut în urma participării la XVIth RYAN INTERNATIONAL CHILDREN’S FESTIVAL – New Delhi, India, precum și Premii Speciale la XV SOMMERFEST FESTIVAL Nurnberg, Germania ori WORLD CUP OF FOLKLORE 2019 – Veliko Tarnovo, Bulgaria.

Trivia: Deși este absolvent al secției Matematică-Informatică a Colegiului Național „Gheorghe Șincai”  din București, Octavian a ales domeniul muzical pentru care s-a pregătit de la o vârstă fragedă în cadrul Școlii Ecumenice de Muzică Sacră din București. Aici a acumulat cunoștinte în interpretarea muzicii vocale, în cântul la pian și la orgă clasică, precum și în măiestria muzicii gregoriene, pe care a studiat-o cu interes.  În prezent este și membru al grupului vocal de muzică veche și bizantină “Anton Pann” condus de Constantin Răileanu.

Socials
Sari la conținut