Andrei Ștefan Racu

Pianist

Andrei Ștefan RACU este licențiat al Universității Naționale de Muzică din București,  Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală – Secția Dirijat Orchestră, la clasa Conf. Univ. Dr. Petru Andriesei și absolvent al Facultății de Interpretare Muzicală, Secția Pian, la clasa Prof. Univ. Dr. Dana Borșan. A finalizat, de asemenea, cursurile de Master ale Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, secția Stilistică Dirijorală – Dirijat Orchestră, la clasa Maestrului Horia Andreescu. A fost elev al Colegiului Național de Arte “Dinu Lipatti”.

În prezent este profesor titular al catedrei de Ansambluri – Canto, Pian principal și al catedrei de Corepetiție din cadrul Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti” din București și solist instrumentist al Teatrului Muzical Ambasadorii.

Începând cu anul 2005, Andrei a colaborat, în calitate de profesor, cu o serie de universități vocaționale, precum Universitatea Ovidius – Facultatea de Arte din Constanța, Colegiul Național de Arte „George Enescu” din București și Colegiul de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște.

În calitate de dirijor și/sau solist instrumentist (pian)., începând din anul 1998, a colaborat cu Orchestra Filarmonicii „Oltenia” și Corul aceleiași instituții din Craiova, cu Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, Filarmonica Pitesti, Orchestra „Angely’s”, Orchestra Teatrului Liric „Nae Leonard” din Galați, Orchestra Colegiului de Muzică „George Enescu” din București, Orchestra Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” din București, Orchestra Atelier și Orchestra „Simfonia” ale Universității Naționale de Muzică din București, Orchestra Simfonică a Tineretului Bucureștean și Orchestra de Tineret „Dinu Lipatti”. Cu aceste două din urmă orchestre a colaborat și în cadrul unor concerte susținute în străinatate: Spania – țara în care, în 1998, și-a făcut debutul ca solist, precum și în Elveția, Germania, India și Tunisia – la renumitul festival OCTOBRE MUSICAL de CARTHAGE, China în colaborare cu Institutul Cultural Român.

A participat la numeroase emisiuni Radio (România Cultural) și TV (Tvr Info, Tvr 2, Tvr 1, TVR Cultural, Realitatea TV, Antena 3, B1 TV, Trinitas Tv, TVRM, Top 1 Chanel TV, Speranța TV, Televiziunea Tunisiană, CCTV 4 – China), atât în direct, cât și în imprimări.

În anul 2005, a debutat ca dirijor pe scena Sălii de Expoziții și Concerte „Constantin Brâncuși” a Parlamentului României, de asemenea, în țară a concertat și concertează în calitate de dirijor și/sau solist instrumentist (pian) pe scenele: Ateneului Român, Societății Române de Radiodifuziune, Universității Naționale de Muzică din București, în piața Ateneului Român în cadrul Festivalului „George Enescu”, Muzeului Național „George Enescu”, Sălii MIRA, Centrului Cultural Ungar, Centrului Cultural „Aurel Stroe’ Bușteni, Institutului „Cervantes”, Clubului Diplomaților, Cercului Militar Național, Casei Memoriale Enescu de la Sinaia, Sălii ARCUB, Sălii Dalles, Clubului Glendale, Palatului Național al Copiilor din București, Aulei Magna si Clubului Universității Creștine Dimitrie Cantemir, Centrului Cultural Internațional UNESCO „Ionel Perlea” Slobozia, Muzeului Suțu, Palatului Mogoșoaia, Bibliotecii Metropolitane, Aula BNR, Aulei Magna a Universității București, Casei de Cultură Ialomița, Liceului de Muzică “Tudor Ciortea” Brașov.

A urmat masterclass-uri ale Maestrului Christian Badea și a fost principal stage manager al proiectului Parsifal, proiect inițiat de Maestrul Christian Badea, ce a inclus soliștii Ștefan Vinke, Petra Lang, Erik Halfvarson, Bela Perencz, corul și orchestra Filarmonicii George Enescu.

A colaborat cu muzicieni precum George Emil Crăsnaru, Cristina Anghelescu, Viniciu Moroianu, Marin Cazacu,  Catalin Opritoiu,Ioan Ivan Roncea,Teodor Costin, Alexandru Iosub, Liviu Buiuc, Tiberiu Oprea, Alexandru Aurel Gheorghita, Nicolae Racu, Ioana Cristina Goicea.

Repertoriul lui Andrei Racu include piese din toate epocile și genurile muzicale, de la baroc la contemporan, de la J. S. Bach, G. F. Handel, trecând prin J. Haydn, W. A. Mozart, L. van Beethoven, la Fr. Liszt, P. I. Ceaikovski, I. Stravinski, G. Enescu, P. Constantinescu.

În calitate de solist instrumentist al TMA, Andrei asigură acompaniamentul muzical la pian în spectacolele „Figaro Style”, adaptare pentru copii după opera „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini, baletul „La Piață”, adaptare după Mihail Jora și „Povestea Florii-Soarelui”, spectacol bazat pe muzica folclorică românească autentică. Pe scenă, artistul nostru demonstrează remarcabile abilități actoricești, interpretând cu mult talent roluri de succes, precum Boierul din musicalul „Păcală și Tândală”, adaptare după celebrele snoave românești.

Trivia: Andrei a descoperit schiatul în urmă cu 12 ani, sport pe care îl apreciază „pentru că îți dă posibilitatea să redescoperi natura și pentru senzația de libertate pe care o ai pe pârtie și in afara ei”. Cea de a doua pasiune a sa este arta culinară, pe care o experimentează cu mare plăcere senzorial-gustativă, ”descoperind astfel varietatea culturală în care trăim”.

Socials
Sari la conținut