Nutrienți esențiali pentru creșterea copiilor – Aura Rotaru, nutriționistă

Nutrienți esențiali pentru creșterea copiilor – Aura Rotaru, nutriționistă

Nutrienții esențiali sunt substanțe pe care organismul uman trebuie să le primească din alimentație pentru a susține creșterea, dezvoltarea și funcționarea sănătoasă a corpului. Acești nutrienți sunt esențiali pentru că organismul nu poate produce suficiente cantități singur sau chiar deloc. Prin urmare, este crucial ca acești nutrienți să fie incluși în alimentația zilnică a copiilor pentru a asigura sănătatea și dezvoltarea lor optimă. Iată de ce este important să fie incluși zilnic în alimentația copiilor:

• Creștere și dezvoltare sănătoasă: nutrienții esențiali furnizează materialele de bază necesare pentru construirea și repararea țesuturilor. Aceasta include dezvoltarea oaselor, mușchilor, organelor și sistemului nervos.
• Energie: carbohidrații, grăsimile și proteinele furnizează energia necesară pentru activitățile zilnice ale copiilor, inclusiv jocul, învățarea și alte activități fizice și intelectuale.
• Sistem imunitar puternic: vitaminele și mineralele, cum ar fi vitamina C, vitamina D și zincul, joacă un rol esențial în susținerea sistemului imunitar. Un sistem imunitar sănătos ajută la protejarea copiilor împotriva infecțiilor și bolilor.
• Funcționarea corectă a organelor: nutrienții esențiali sunt necesari pentru funcționarea corectă a organelor vitale, cum ar fi inima, plămânii, rinichii și creierul.
• Sănătatea pielii și a ochilor: vitaminele A și E, precum și alte nutrienți, sunt esențiale pentru menținerea sănătății pielii și a ochilor.
• Menținerea unei greutăți sănătoase: nutrienții esențiali ajută la controlul greutății corporale și la prevenirea problemelor legate de greutate, cum ar fi obezitatea sau subnutriția.
• Sănătatea creierului și a funcțiilor cognitive: acizii grași omega-3 și alte substanțe nutritive sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului și pentru funcționarea corectă a funcțiilor cognitive.
• Sănătatea danturii: calciul și vitamina D sunt esențiale pentru dezvoltarea dinților sănătoși și pentru menținerea densității osoase.

Iată o listă cu exemple de alimente care aparțin celor trei grupe de macro-nutrienți (proteine, carbohidrați și grăsimi) și care furnizează o varietate de nutrienți esențiali:

Proteine:
-Pui: o sursă excelentă de proteine slabe, care furnizează și vitamina B12 și fier.
-Pește: în special peștele gras, cum ar fi somonul sau macroul, care sunt bogate în acizi grași omega-3.
-Ouă: conțin proteine complete și furnizează, de asemenea, vitaminele B, colină și antioxidanți.
-Leguminoase: includ fasolea, lintea și năutul, care furnizează proteine, fibre și minerale precum fier și magneziu.

Carbohidrați:
-Ovăz: o sursă excelentă de carbohidrați complecși și fibre, care oferă energie sustenabilă.
-Quinoa: un carbohidrat complex care este și o sursă de proteine complete și fibre.
-Fructe: cum ar fi merele, bananele și portocalele, care furnizează carbohidrați naturali și vitamine și minerale.
-Legume si frunze verzi: precum spanacul și broccoli, care conțin carbohidrați și sunt bogate în vitamine și minerale.

Grăsimi:
-Avocado: conține grăsimi sănătoase, cum ar fi acizii grași mononesaturați și fibre.
-Nuci: Includ nuci, migdale și nuci caju, care furnizează grăsimi sănătoase, proteine și fibre.
-Ulei de măsline: O sursă excelentă de grăsimi mononesaturate și antioxidanți.
-Semințe de in: Conțin acizi grași omega-3 și fibre.

Pe lângă alimentele și preparatele nutritive pe care le oferim copiilor, este important să le oferim și o educație pe măsură, să le vorbim despre mâncare, despre alegerile pe care le facem la cumpărături, ce beneficii ne aduc și să gătim cu cei mici atunci când timpul ne permite.

Spor la gătit și la pregătit!

Aura Rotaru, nutriționistă

www.aurarotaru.com

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.

Sari la conținut