Fricile – Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

Fricile – Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

Fricile

 

„Curajos nu este cel ce nu are frică, ci acela care știe să și-o învingă(Nelson Mandela)

 

Frica este una dintre cele 6 emoții universale alături de furie, tristețe, dezgust, bucurie și surpriză. Fricile, ca emoții de bază cu care ne naștem, sunt: frica de zgomote puternice și frica de a nu cădea de la mare înălțime.

Pe parcursul vieții dobândim însă și alte frici, precum: frica de moarte, frica de ape adânci, frica de eșec, frica de schimbare, frica de singurătate, iar lista poate continua.

Frica este o emoție primordială care implică un răspuns normal al organismului la ceva ce pare a fi periculos din punct de vedere fizic sau emoțional (la nivel psihologic), real sau imaginar. În momentele de frică apar reacții fizice, corporale, precum: agitație, dureri în piept, greață, modificări ale respirației,  creșterea ritmului cardiac, transpirație, tremur. Din punct de vedere emoțional apar tristețea, senzația că pierzi controlul, sentimentul de oboseală și sentimentul pericolului iminent.

Cu toate acestea, frica are un rol esențial. Prin trăirea acestei emoții suntem capabili să ne protejăm și să ne mobilizăm, devenim conștienți în fața pericolului, suntem în alertă, ne menținem în siguranță și viață – lupți sau fugi. Putem vorbi însă și despre efectul și impactul negativ al fricii asupra noastră atunci când ne împiedică să desfășurăm activități plăcute precum plimbările cu barca (frica de apă), călătoriile cu avionul (frica de înălțime) sau nu luăm tocmai deciziile corecte care creează siguranță pentru noi și ceilalți ori ne împiedică în evoluția noastră (frica de a vorbi în public).

Printre tehnicile pe care putem să le practicăm pentru a învinge frica, grijile și anxietatea se numără:

⸰ acceptă ceea ce simți

⸰ concentrează-te pe gânduri pozitive

⸰ fii conștient de intențiile tale

⸰ practică auto-îngrijirea/grija de sine

⸰ acceptă lucrurile care îți scapă de sub control

⸰ recunoaște gândurile iraționale

⸰ practică tehici de relaxare – conștientizează moment cu moment gândurile, emoțiile, senzațiile corporale și a mediului înconjurător

⸰ practică desensibilizarea

⸰ petrece timp în natură

⸰ învață tehnici de respirație.

 

Înfruntă fricile și înalță-te!

Carmen Mariana Ardeleanu – psiholog

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.

Sari la conținut