Există un moment anume în care să ne corectăm copilul? – Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

Există un moment anume în care să ne corectăm copilul? – Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

Dragi părinți și bunici!

Am decis ca, începând cu această primăvară, să stabilim o legătură mai strânsă și mai rodnică între noi, lansând un blog care va aborda teme ce privesc dezvoltarea armonioasă a copilului, din punct de vedere psihologic, fiziologic sau nutrițional, ca bază pentru o educație și o cultură cât mai de calitate pe care o putem oferi împreună celor mici.

În acest sens, vă prezentăm pe cea care a răspuns prima afirmativ la această inițiativă, doamna psiholog Carmen Mariana Ardeleanu, cu competențe în consiliere și psihoterapie, evaluare clinică, analiză comportamentală aplicată în spectrul autist, dezvoltare personală pentru copii și adulți și multe altele.

Primul articol, așa cum reiese din titlul acestuia, se referă la corectarea copilului. Lectură plăcută tuturor! Pe noi ne-a fascinat deja.

_________________

Există un moment anume în care să ne corectăm copilul?

De cele mai multe ori acționăm din impuls, corectăm în momentul prezent, când se întâmplă comportamentul dezirabil. Dar ce putem observa? Constatăm că același comportament devine repetitiv, iar părintele nu este auzit și ascultat, în ciuda eforturilor și explicațiilor pe care le oferă copilului cu privire la modul corect de a acționa. De câte ori nu îi comunicăm copilului că este timpul să meargă la culcare, să se spele pe dinți, să își facă ordine în cameră sau să nu mai petreacă atât de mult timp pe telefon?

Cele mai nepotrivite momente de a schimba un comportamentul sunt atunci când ele se întâmplă, copilul nu aude mesajele transmise tocmai pentru că el este focalizat pe nevoia lui. Atât părintele, cât și copilul devin tensionați, copilul va face tot ce îi stă în putință să își continue activitatea și nu va răspunde la solicitările acestuia.

Nu vom corecta comportamentul când copilul pleacă sau vine acasă ori în prima oră în care are contact cu părintele.

Un prim pas este acela de a stabili rutine clare, ce sunt respectate și menținute de toți membrii familiei.

Timpul petrecut împreună va destinde și detensiona cele întâmplate în exteriorul căminului, iar copilul va putea primi informația cu o mai mare deschidere.

Alegerea momentului din zi în care vorbim despre comportamentul ce ne dorim a fi schimbat are un real impact, iar acesta poate fi când sunteți la cină, când faceți o plimbare în aer liber sau când desfășurați împreună cu copilul o activitate plăcută lui. Acestea sunt câteva momente optime în care copilul va avea deschiderea să audă mesajul și va fi receptiv la informațiile primite. Constanța și ciclicitatea în transmiterea informațiilor duc către obținerea comportamentului dorit.

Părinți veseli, copii fericiți și receptivi!

Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

6 aprilie 2023

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.

Sari la conținut