DANIELA NANE – biografie

DANIELA NANE – biografie

Daniela Nane este actriță a Teatrului “L.S. Bulandra” din București, Doctor în Artele spectacolului (UNATC), regizor și director artistic
al Teatrului Muzical Ambasadorii.

Una din cele mai îndrăgite și apreciate actrițe din România, Daniela Nane s-a născut la Iași la 29 noiembrie 1971. A studiat actoria la Academia de Teatru și Film București între 1991-1995, a urmat un masterclass în 1994 la Liga Europeană a Institutelor de Artă – Amsterdam & Berlin, iar în 2011 a absolvit “Masterclass Cultură și civilizație japoneză și teatru japonez” la Universitatea din Osaka prin Catedra UNESCO. În aprilie 2021 a susținut examenul de doctorat la UNATC cu teza “Alternative interpretative ale personajelor
shakespeariene născute din analiza universului lor emoțional”. În 2020 a publicat lucrarea științifică ”Metode și tehnici psihologice de analiză a personajelor – despre nevoia de coerență a dinamicii psihice în căutarea autenticității –” și are în curs de publicare articolele ”Expresivitate emoțională în interpretarea caracterelor lirice – rolul formării dramatice a interpretului de operă”, “Shakespeare în lucrări simfonice și instrumentale”, “Shakespeare în operă și în alte lucrări vocale“ și “Microexpresiile faciale și aplicații în castingul de tipologie de personaj”. Timp de 15 ani, până în 2020, a fost profesor de actorie pentru copii și regizor la Studio Amena și Școala de Artă Actharsis.

 

Ca actriță, Daniela Nane are câteva nominalizări și
premii din care amintim:

1995 Premiul de debut

·      Festivalul de Teatru
„Autor ‘95”, Timișoara, România

·
Pentru rolul Emilia din “Patul lui Procust” de Camil Petrescu, regia
Cătălina Buzoianu

1996 Premiul Cea mai bună actriță (ex aequo)

·     Festivalul Teatrului Național
„I.L.Caragiale”, Iași, România

·      Pentru rolul Emilia din “Patul lui Procust” de Camil Petrescu, regia Cătălina Buzoianu

2005 Premiul UCIN Cea mai bună actriță în rol secundar-
pentru rolul Carmen Ionescu din filmul “Orient-Express”, regia Sergiu
Nicolaescu

2021 Nominalizare UCIN la Premiul pentru cea mai bună
actriță în rol principal pentru rolul CAESONIA din ”Caligula” de A. Camus,
regia Silviu Jicman, Casa de producție a TVR

Daniela Nane a pășit în lumina reflectoarelor in 1990, când a câștigat concursul Miss România și a devenit prima participantă din partea României la concursul de frumusețe Miss Universe. Întoarsă în țară, a intrat la Academia de Teatru și Film, cum se numea atunci UNATC-ul, la clasa profesorilor Mircea Albulescu- Cătălin Naum- Adrian Titieni. Anul 1992 a marcat debutul său în teatru când, deși abia studentă, regizorul și profesorul Ion Cojar i-a oferit rolul LIZA din “Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki, pe scena Teatrului Național din București. Imediat după absolvire a fost distribuită de remarcabila regizoare Cătălina Buzoianu în spectacolul ”Patul lui Procust” de la Teatrul Bulandra și, după succesul obținut cu rolul EMILIA, a rămas la Bulandra.  De atunci, Daniela Nane a jucat peste 60 de personaje în spectacole de teatru, în filme de cinema sau televiziune. Actrița a apărut și în videoclipurile câtorva dintre cele mai sonore nume ale industriei muzicale românești – IRIS, VH-2 sau Ștefan Bănică Jr.

Cunoscută publicului larg mai ales ca actriță de teatru sau din producții de film și televiziune- ”Orient-Express”, ”La urgență” (serial), ”Căsătorie imposibilă” (serial), ”Visul unei nopți de iarnă”, ”Dezertorul”, ”Caligula”, ori producții străine „IPU – convicted to live” (cu Gerard Depardieu și Harvey Keitel) sau ”BloodRayne” (cu Sir Ben Kingsley)-, Daniela Nane a și regizat spectacole în ultimii ani, de exemplu ”WHO’S WHO? sau Minciuna nu are picioare atât de lungi”, dar și pentru copii: ”Călătorie în lumea poveștilor”, ”Atelierul cu jucării”, ”Viața ca o poveste” sau ”Crăciunul jucăriilor”.

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.

Sari la conținut