Atașamentul în relația părinte-copil – Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

Atașamentul în relația părinte-copil – Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

Încă de la naștere copilul caută suportul fizic și emoțional al părinților, atașamentul față de adultul de referință cu care este în contact în primele luni de viață. De aceea un aspect foarte important este modul cum interactionăm și ne raportam (răspuns/reacție) la copil în primii săi ani de viață.

În literatura de specialitate sunt reliefate mai multe tipuri de atașament precum atașamentul securizant sau sigur, nesigur – ambivalent, nesigur – evitant și atașamentul de tip dezorganizat.

În cele ce urmează, aleg să vă prezint informații relevante, ce pot veni în sprijinul creării unei relații de atașament sigur.

Vorbim despre un copil fericit și echilibrat atunci când părintele oferă un atașament securizant. Părintele echilibrat el însuși este empatic, sensibil la nevoile copilului, suportiv, conectat emoțional, leagă conexiuni puternice, este ferm dar nu rigid, stabilește împreună cu copilul limite și reguli sănătoase, îi arată iubirea fără a considerea că îl răsfață, toți membrii familiei sunt egali indiferent de vârstă, respectul este reciproc, copilul are curajul și încrederea de a apela atunci când are nevoie, își împărtășește sentimentele știind că nu există judecăți.

Copilul care dezvoltă un atașament sigur este creativ, comunicativ, are un vocabular bogat și adecvat vârstei, este concentrat pentru o perioadă mai mare de timp în activitățile de învățare sau de joacă, interacționează cu o mai mare deschidere în mediul social, atât cu adulții cât și cu cei de vârsta sa.  Are încredere în el și în forțele proprii. Își dezvoltă în mod sănătos abilități ce îl ajută în stabilirea relațiilor sociale.

Tipul de atașamentul este esential în dezvoltarea copilului, însă trebuie gestionat cu înțelepciune astfel încât să nu producă dezechilibre în relația părinte-copil, respectiv în evoluția copil-adolescent-adult.

Studiile de specialitate menționează faptul că un copilul cu un atașament sigur va prezenta mai rar simptome depresive.

Beneficiile unei relații armonioase părinte-copil calmează și reglează sistemul nervos, oferă o relaxare psihică și mentală, stabilitate psiho-emoțională în viața viitorului adult.

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.

Sari la conținut