Adolescentul de azi…- Carmen Mariana Ardeleanu – psiholog

Adolescentul de azi…- Carmen Mariana Ardeleanu – psiholog

“Adolescența este pasărea ce zboară uneori cu capul în nori și uneori prea aproape de pământ. – Victoria Morozan

Adolescența este perioada provocărilor, în această etapă se încheagă cele mai frumoase prietenii, se conturează personalitatea și se accentuează dorința de independență.

În perioada adolescenței au loc schimbări hormonale importante menite în a pregăti creierul și corpul pentru vârsta adultă, iar cortexul prefrontal, responsabil cu planificarea, prioritizarea, luarea deciziilor, ajunge la maturitate (până la vârsta de 20 de ani).

Adolescentul este acum focalizat pe aspectul fizic, acordă o mai mare importanță ținutei vestimentare pe care o adoptă, pune accent pe imaginea care și-o creează în cercul de prieteni, petrece mai mult timp pe gadgeturi și în compania amicilor și apare distanțarea de membrii familiei.

Adolescenții se simt ca într-un roller coaster pe care adeseori nu reușesc să îl controleze, cu schimbări bruște de comportament pe care ei înșiși nu și le explică, cu răzvrătire în relațiile cu ceilalți sau se simt discriminați, excluși, stigmatizați ori au parte de bullying.

Tot în această etapă au tendința de a încălca reguli, de a testa lucruri ce nu le-au fost permise precum tutunul și alcoolul, își exprimă sentimentele prin muzică/artă, este momentul când se îndrăgostesc, iar în anumite situații apar sarcinile nedorite.

Cum facem față ca părinți? Părintele simte acum că pierde controlul, devine copleșit de abundența noilor situații la care trebuie să facă față, drept pentru care comunicarea, empatia, securitatea și siguranța faptului că părintele îi va fi alături în orice context, ascultarea activă, acordarea încrederii în deciziile adolescentului, compromisul în schimbul impunerii, fac ca perioada adolescenței să fie trecută cu mai multă seninătate.

Certuri, împăcări, nebunii, prietenii, drame, râsete, plânsete, emoții, sunt toate într-un cuvânt ….. Adolescența!

 

Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.

Sari la conținut